![]() | ||
| Bihun Kungfu |
Entry di atas ni adalah resepi yang pernah saya buat.. em, sedap lah (chait!! puji diri sendiri la pulok..) dan tak payah dah susah order kat kedai. bihun kungfu ni senang sangat la nak buat, hari tu saya godek2 dalam gobok makanan, ada la sikit sayur-sayur dan bihun.. terfikir la apa aku nak buat yer... selalu sangat makan bihun goreng, so nak try la yang lain.. try la punya try search kat internet, dapat la mee kungfu.. saya olah la resepi ni ikut apa yang ada dalam istana dapur saya tu.. hehehe so, jadilah bihun kungfu.. jom kita semak resepi kat bawah ni..
Bihun Kungfu (2 orang makan)
bahan-bahan:
3 biji telur
bihun (agak2 untuk 2 orang makan - dicelur)
50g isi ayam (dipotong kecil)
50 g udang (dibuang kulit)
30g sayur kobis
30g sayur sawi
30g jagung muda
30g lobak merah
lada hitam
1 sudu tepung jagung
cili padi
3 - 4 ulas bawang putih (dicincang)
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
sos tiram
gula dan garam secukup rasa.
segelas air dan sedikit minyak
Cara-caranya:
- Bihun dicelur. Pecahkan 3 biji telur dan pukul hingga kembang, masukkan sedikit garam dan lada hitam. Kemudian bihun tadi dicampurkan sekali. panaskan sedikit minyak, dan kemudian goreng dan balik-balikkan hingga masak (macam kita nak buat telur dadar gitu..) setelah masak, angkat dan toskan, masuk dalam piring leper.
- Panaskan sedikit minyak, masukkan bawang putih dan bawang merah, masak hingga layu,masukkan sos tiram masukkan ayam, udang, kemudian masukkan segelas air.
- Bila tengok ayam agak nak masak tu, masukkan sayur sawi,kobis, carrot, jagung muda, cili padi. bancuhkan tepung jagung dengan sedikit air kemudian tuang ke dalam kuah tadi. perasakan dengan garam dan gula.kemudian, tuangkan kuah tadi ke atas bihun. SELAMAT MENCUBA!

No comments:
Post a Comment