Thursday, March 31, 2011

resepi tart.

assalamualaikum... jeng..jeng... yg di tunggu telah pun tiba.. cewah! ada ke situ pulak.. em, kt dlm fb saya, ramai kawan dok tanya2 tentang resepi fruit tart ni..  ok, saya malas nak type, ni kt bawah saya ambil dari MYR. blog yg saya sgt2 suka tgk..t.q to nisaMPB, resepi ni adalah 1st trial saya.. hehehe, so, lets check it out for the fruit tart..



FRUIT TART
  • 250 gm butter, suhu bilik
  • 120 gm gula ising
  • 2 biji kuning telur
  • 440 gm tepung gandum, diayak dahulu
  • 1 tsp esen vanilla
  • Inti Kastad: 2 tbsp tepung gandum
  • 2 tbsp tepung kastard atau tepung jagung
  • 8 tbsp gula kastor
  • 2 cwn (500ml) susu segar
  • 2 biji telur
  • 2 tbsp (30 gm) mentega
  • Buah Utk Hiasan: Peach dalam tin, dihiris ikut suka (atau apa2 buah yg berkenan d hati, asalkan jgn buah derian sudah haa)

Cara-cara

  1. Adun semua bahan hingga menjadi doh. Gelek diatas papan pencanai setebal 5mm.
  2. P1040801_copy
    Susun acuan tart diatas dulang pembakar. Ambil sedikit doh lalu tekapkan ke atas acuan, tekan sedikit untuk memasukkan doh tersebut di dalam bentuk acuan & trim dengan pisau di tepinya.
  3. Panaskan oven pada suhu 175C.
  4. Cucuk dengan garfu di tengah2 doh tersebut lalu bakar selama 20min atau sehingga kekuningan.
  5. P1040804
    Keluarkan dari oven & tunggu hingga sejuk sebelum menanggalkan pastri dari acuan.
  6. Cara Membuat Inti Kastad: Campurkan tepung gandum, kastard & gula dalam periuk yg kecil.
  7. Campurkan hanya 2 tbsp susu daripada 2 cwn susu tadi & kacau rata.
  8. Masukkan telur sebiji2 & aduk rata lagi.
  9. Lalu masukkan selebih susu segar tadi & kacau lagi hingga larut.
  10. P1040809_copy
    Kacau adunan ini di atas api yg kecil hingga agak kental. *Peringatan* : adunan ini mesti sentiasa dikacau supaya tidak berbentil2.
  11. Apabila sudah kental, alihkan dari api lalu masukkan mentega tadi & aduk lagi hingga sebati. Ketepikan seketika utk proses pengisian pada tart.
  12. P1040825_copy
    Ambil sesudu kecil inti kastad & bubuh ke dalam mangkuk tat yg telah sejuk tadi. (boleh mengisi isian kastad ini ke dlm piping beg lalu picitkan satu-persatu pd mangkuk tat)

No comments:

Post a Comment