Monday, May 2, 2011

Laksa Utara..

assalamualaikum.. tukaq tajuk saattttttttt.... tiba2 teringin la pulak.. nak makan laksa.. nak pi cari kt pasar malam, ramainya orang.. last2 hubby ckp buat ja la.. boleh makan berulang2.. takat 2 orang je saya buat setengah je la laksa nya.. meh kita tgk resepi..


Laksa Utara versi Azah

2 ekor ikan kembung ( direbus)
1 tin ikan sardin ( dalam tin)
1 pokok bunga kantan
daun kesom
cili giling
secubit belacan
1 labu bawang besar
laksa setengah bungkus ( direbus)
ulam2 :
- daun salad 
- timun
- bawang
-cili padi
-telur rebus
-asam limau nipis

Cara2 :
1. blend cili giling, belacan, separuh dari bunga kantan, bawang hingga halus, masuk dalam periuk dan panaskan..
2. potong2 daun kesom, baki bunga kantan tadi, dan masuk dalam periuk.

3. blend ikan kembung yg sudah direbus, dan isi ikan sardin.. dan masuk dalam periuk tadi.. , masuk kan asam keping dalam 3 keping dan baki air rebusan ikan, perasakan dgn garam dan sedikit gula  .. tunggu hingga menggelegak..

4. laksa dierus hingga lembut.. ulam2 tadi di potong halus2... then dah boleh makan.. selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment